Naantalin Seudun Valokuvaajat NaSeVa ry

Historia

Suomen neljänneksi vanhin kaupunki Naantali sijoittuu myös valokuvauksen historiassa ikäpresidenttien eturiviin. Ensimmäisen suomalaisen valokuvan otti kolera- lääkäri Henrik Cajander 1842 Turussa, mutta hän toimi 1845-46 Naantalin Viluluodon kylpylaitoksen valvojana ja on siis varsin todennäköisesti kuvannut myös kaupungissa. Suomen valokuvataiteen historia tuntee kymmenkunta Naantalissa 1800-luvulla vaikuttanutta valokuvaajaa.
Näkyvimmäksi hahmoksi Naantalin fotohistoriassa nousee turkkurista valokuvaajaksi uraa vaihtanut Turun Valokuvaustarpeiston 1909 Otto Werner Sorthan. Hänestä tuli eniten lasilevyajan Naantalia tallentanut kuvaaja, jonka liike Ison-Santalan talossa Merisalin naapurissa oli varsin suosittu. Sorthanista tuli 1922 Naantalin palomestari ja hän oli perustamassa 1930 Naantalin VPK:ta. Hän oli niin ikään talonomistajayhdistyksen, purjehdusseuran ja matkailutoimen uranuurtajia. Särmikkäänä ihmisenä Sorthan joutui myös vaikeuksiin: häntä syytettiin mm. luvattomasta liputtamisesta ja Rautatiehotellin tulipalon sammuttamisesta ”väärin” 1933. Siitä lienee syntynyt myöhempi sananparsi: ”Vääri sammutettu ikä Naantali valkkianpalo”.

Näppäilijät järjestäytyvät, sitten perustetaan NaSeVa.
Valokuvaus yleistyi sotien jälkeen, kun ns. matolaatikkojen ja haitareiden tilalle tuli parempia kameroita ja filmi vakiintui. Syyskuun 20. 1957 perustettiin Kuparivuoren kansakoulussa valokuvauksen harrastajien yhdistys Naantalin Näppäilijät, perustajajäseninä Toivo Leppäkoski (pj.), Keijo Hallikainen, Raimo Likitalo, Hannu Muurinen, Rauno Niininen, Kauko Pertamo, Raino Puottula, Tauno Raski, Vesa Rastas, Matti Sajo ja Vilho Vaaranmaa. Toiminta alkoi vireänä, yhdistysrekisteriin Naantalin Näppäilijät merkittiin 4.5.1959.

Vahdinvaihtoja tapahtui kaiken aikaa, vanhan polven tilalle tuli erityisesti 80-luvulla uusia harrastajia. Näppäilijän perinteiden jatkajaksi perustettiin 1985 Naantalin Seudun Valokuvaajat NaSeVa ry, johon vanhat voimat sulautuvat. Jo hiipunut vanha yhdistys puhkesi uuteen, elinvoimaiseen kukkaan.

Raino Puottula